sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuodenalun kanamaiset mietteet

Niittykunnaalle syntyi viime vuoden lokakuun puolessa välissä kolme tipua kanan hautomana. Tästä linkistä kirjoittamaani juttuun. Valitettavasti tipuista ei jäänyt eloon kuin kaksi. Kolmas oli heti jotenkin heikkona, eikä jaksanut elää kuin muutaman päivän, vaikka yritimme piristää tipua mm. laittamalla pikkuruiskulla hunajavettä sen nokkaan.

Näistä kahdesta eloon jääneestä toinen on kana ja toinen on valitettavasti kukko.

Tomera kukko-poika. Ei vielä tarpeeksi lihava pataan...

Pikku-kana onkin hieman ujohkon sorttinen...

...eikä mikään ihme, kun on kanojen tarkassa hierarkiassa pahnan pohjimmaisena, kun emokaan ei ole enää suojelemassa.

Tänään laitoimme 18 munan setin hautomakoneeseen eli parinkymmenen päivän kuluttua meillä on jälleen tipuja. Saamme toivottavasti kesäksi lisää munivaa kanavolyymiä. 


Viivat haudontakoneeseen laitetuissa munissa on siksi, että voimme tarkkailla munaa kääntävän automatiikan toimintaa. Muna kun pitää muutaman kerran vuorokaudessa pyöräyttää toiseen asentoon.

Oletko kiinnostunut kesäkanojen ottamisesta? Niittykunnaalta olisi mahdollisesti saatavissa kesäkanoja pihamaalle kuopsuttelemaan. Voimme toki syksyllä ottaa ne takaisin, jos ei ole ympärivuotista tarvetta. Ennen kuin teet päätöksen ottaa kesäkanoja, niin lukaise läpi Eviran muistilista kesäkanan pitäjälle. Jos päällimmäiseksi haluat helposti ja halvasti omilta kanoilta munia, niin voin kertoa, että sitten kannattaa tyytyä ostomuniin! :) Jos taas sinulla on aikaa ja halua perehtyä kanojen hoitoon sekä kanoille sopivat lajinmukaiset tilat, niin kesäkana on oiva vaihtoehto ilostuttamaan suvi-iltoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti