keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Entten tentten teelikamentten...

Vasemmalta: pikkuruinen 39 g muna, normaali n. 58 g muna ja harvinaisen iso 69 g muna.

Villelle ihmettelin sunnuntaina, että ei ole lokakuussa syntynyt kana ruvennut vielä munimaan. Liekö kana kuuli ihmettelyni, kun heti seuraavana päivänä munintapesään oli ilmestynyt suloinen, pikkiriikkinen 39 gramman muna. 


Nämä lokakuun puolessa välissä Kultakutri-kanan hautomana syntyneet tipuset on tosiaan varttuneet viidessä kuukaudessa jo ihan ehdaksi kukoksi ja kanaksi. Kukko kiekuu ja polkee, myös siskoaan, ja kana on ruvennut munimaan. Sisarukset pitävät edelleen yhtä ja nukkuvat mielellään vierekkäin. Emo ei ole välittänyt heistä tuon taivaallista enää piiiiitkään aikaan, vaikka yhdessä vaiheessa puolusti poikasiaan raivokkaasti muilta kanoilta.


20. tammikuuta haudontakoneesta kuoriutunut "presidentillinen parvi" on vielä kanalassa eristettynä omaan loosiinsa, jottei isot pääse kiusaamaan. Oli sieltä pari kaveria päässyt yksi ilta livahtamaan karkuteille. Onneksi selvisivät kolhuitta ja hengissä karkumatkastaan. Yksi päivä myös iso kana livahti ruokittaessa pikku tipujen puolelle. Ei ollut moksiskaan tipuista, vaan oli lähinnä hädissään, että miten täältä pääsee takaisin isojen kanojen puolelle. Kanan muisti tuntuu tosiaan olevan hieman lyhyt, kun ei meinannut millään enää keksiä, että mistäs sitä oikein tultiin tälle puolelle.


Kirjoittelin jo aikaisemmin, että kanalassa on tapahtunut vahdin vaihto. Ennen niin määräilevä Gandalf-kukko on joutunut altavastaajaksi, kun pääkukon paikan on napannut puolta isompi Gimli. Meillä vaan edelleen tämä ns. kukkodilemma jatkuu, kun emme tiedä kenen pää joutuu pölkylle. Nyt on jo taas kolme kukkoa kiekumassa ja tipulasta varttuu lisää. Jokohan meillä viikonloppuna syötäisiin Galdalfia viinissä? Vaan järkevämpäähän se olisi syödä tuo lihaisan muhkea Gimli-kukko. Eli taas olemme saman äärellä...

Entten tentten teelikamentten
hissun kissun vaapula vissun
eelin keelin klot
viipula vaapula vot
Eskon saaun piiun paaun
nyt sä lähdet tästä pelistä pois!

Mutta kumpi?!?




Tänään kanalassa oli ennätysmäärä munia, melkein kennollinen, eli yhdeksän kappaletta! Munivia kanoja on nyt 11. Sen lisäksi kolme kukkoa ja kahdeksan tipua, joista on vain kaksi kanoja ja kuusi kukkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti