tiistai 10. toukokuuta 2016

Kevät Kainuuseen kiirehtää

Takana aivan mielettömän upea ja varsinkin lämmin viikonloppu. Mikä parasta, sattui vielä neljän päivän vapaat to - su! Tuli tehtyä kaikenlaista ulkohommaa risusavotasta pöllin parkkuuseen. Kevätbongauksetkin etenivät kohinalla.

Variskönkäällä tuli käytyä.

Koivut olivat hiirenkorvalla jo ke 4.5.

Helatorstai valkeni hieman rajummissa kevätbongausmerkeissä, kun mökkinaapurilta tuli viesti, että karhu on pehertänyt hänen lintujen ruokintapaikalla. Tosiaan, siellä se yön aikana oli järjestellyt paikat uuteen uskoon vain 7 m keittiön ikkunasta! 

Päästettiin koirat nuuskimaan paikkaa. Molemmat sai ilmasta vainun ja hirveä haukku niskakarvat ylhäällä! Hali jäi järkytyksen jälkeen nuuskimaan tarkkaan paikalla kasvavaa mäntyä ja sen juurta. Hilda lähti jäljestämään ja näytti suunnan minne karhu oli kötöstellyt.

Karhu oli mennä lompsinut meidän mökin suuntaan. Sieltä yhytettiin melko hyvät jäljet tutuilta paikoilta.

Helatorstain iltana saapuivat pääskyset pihamaan ylle liitelemään!

Jään rippeetkin olivat pois lauantaina 7.5. Kävimme pikaisesti korkkaamassa kesäkalakauden heittelemällä jigiä sillanpielestä. Sunnuntaina koirat heittivät talviturkin!

Pieniä korvasieniä oli poksahdellut sinne tänne.

Leskenlehtiäkin näkyi siellä täällä. Myös meidän mökin niityn tuntumassa kasvaa yksi. Olinkin 2013 Lanttoniityn blogikirjoituksessani epäillyt kasvavasta lehdestä päätellen, että niityllä kasvaa myös leskenlehteä. Kun en kuitenkaan koskaan ollut nähnyt kukkaa, niin olin hieman epävarma kasvista. Mutta nyt se siis sai vahvistuksen. Leskenlehti se on.

Perhosista tuli bongattua suruvaippa la 7.5.

Voisikin sanoa, että kesä tuli rytinällä Kainuuseen! 

Ruohopalovaroituskin oli voimassa ja sen jälkeen metsäpalovaroitus. Katselin Ilmatieteen laitoksen sivuilta Suomussalmen termisen kasvukauden alkamisajankohtia. Tänä vuonna se on alkanut 26.4. mikä on aikaisemmin kuin koko 2000-luvulla. Keskimääräinen termisen kauden alku on 1981 - 2010 mitattuna ollut 7. - 12.5. Taisimme näin ensimmäisenä keväänämme saada hieman ruusuisen kuvan Kainuun kevään joutumisesta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti